Slovenačka kompanija “Studio moderna” krši propise Srbije

Kompanija "Studio moderna", svoje proizvode prodaje sa deklaracijom na kojoj se Kosovo i Metohija predstavljaju kao država. Ministarstvo trgovine potvrdilo da formulacija nije dozvoljena.

“Studio moderna”, kompanija iz Slovenije, koja je vlasnica brendova Delimano, Dormeo, Walkmax, Top Shop, Wellneo, Kosmodisk i drugih, na deklaracijama svojih proizvoda navodi Kosovo kao republiku, uz adresu sedišta u Prištini, čiji je naziv ulice UČK (odnosno OVK – teroristička organizacjia, nazvana Oslobodilačka vojska Kosova). Svoje iskustvo podelio je sa novinarima Srpskog telegrafa Miloš Radović. On je kupio kišobran, na čijoj je deklaraciji video sporni natpis.

“Ovo je skandal! Teroristi su Srbima sekli glave, a sada čitam zloglasnu skraćenicu UČK. Prijavio sam slučaj Tržišnoj inspekciji. I ranije sam nailazio na ove proizvode, ali su deklaracije bile prelepljene. Međutim, sada se čak ni to ne radi”, rekao je Radović za list, ističući da se na ovaj način direktno krše Ustav i propisi Srbije. 

“Niko od nadležnih iz kompanije nije dostupan za komentar”

Reporteri Srpskog telegrafa obišli su nekoliko prodavnica, i uverili se da na deklaracijama stoji “Republika e Kosovës”. Pokušali su da dobiju odgovor kompanije, ali im je samo stigla informacija da su upit primili mejlom i telefonski, te da niko od nadležnih nije dostupan za komentar. 

Bogosavljević: Prodaja se može stopirati

Sa druge strane, Ministarstvo trgovine je istaklo da bi na proizvodima trebalo da budu navedene samo informacije o uvozniku i njegovom predstavništvu u Srbiji. Podsetili su da se isključivo mogu koristiti sledeće formulacije: “Kosovo, Srbija”, “Umnik/Kosovo” ili “Kosovo1244RS”. U Pokretu za zaštitu potrošača Beograda smatraju da se ovakvoj praksi može stati na put. Kako je rekao predsednik Petar Bogosavljević, prodaja se može stopirati tako što nadležni organ izda nalog o povlačenju iz prometa, dok se tekst deklaracije ne uskladi sa propisima Srbije. 

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić rekao je da je iznenađen propustom nadležnih i da je to veliki udarac za porodice žrtava. najavio je i tužbu protiv slovenačke kompanije. 

Prošle godine prodavana obuća “Made in Kosovo”

Srpski telegraf podseća i da je prošle godine obuća proizvedena u Uroševcu prodavana sa deklaracijom “Made in Kosovo”. Tada je ministar trgovine Rasim Ljajić objasnio da roba na teritoriju centralne Srbije može da ulazi samo kada je njeno pakovanje označeno sa HK, što je oznaka za carinsku teritoriju Kosova, te da na proizvodu ne sme da piše ništa. 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: