Koliko je obrazovana srpska estrada?

Iako su privatni fakulteti i kupovina diplome uzeli primat u odnosu na državne fakultete, iznenađujuća je činjenica da su mnoge naše zvezde svoje obrazovanje odlučile da započnu upravo na državnim fakultetima.

Brojne poznate ličnosti imaju visoko obrazovanje i široku paletu raznih zanimanja što je nepoznata činjenica velikom broju njihovih obožavalaca. Mnogi pevači su pre, ili tokom, rada na svojoj karijeri, odlučili da se posvete studiranju i uporedo sa nastupima odlazili na predavanja i radili na svom obrazovanju. Iako su privatni fakulteti i kupovina diplome uzeli primat u odnosu na državne fakultete, iznenađujuća je činjenica da su mnoge naše zvezde svoje obrazovanje odlučile da započnu upravo na državnim fakultetima. Neki od njih su se odlučili za zanimanja koja su nepoveziva sa njihovim današnjim poslom ili zanimanjima, ali u jednom periodu života želeli su da se bave nečim drugim osim onim u čemu ih danas gledamo i slušamo.

Dva interesa Zorice Brunclik

Na prvi pogled jedna od naših najvickastijih pevačica koja je uvek nasmejana i primetna zbog svoje frizure, Zorica Brunclik spada u najobrazovanije na našoj estradi . Sa završenim Ekonomskim fakultetom u Nišu, ova pevačica je umalo nastavila karijeru u poslovnom svetu ali se na kraju ipak vratila svojoj najvećoj ljubavi – muzici. Pored ekonomije, jedno vreme se zanimala i za pravo te je i upisala Pravni fakultet ali ga nikada nije završila. Obrazovanje je bitan element u njenoj porodici te je tako i njen suprug Kemiš magistrirao harmoniku u Beču i postao jedan od muzičkih stručnjaka u Srbiji. Ovaj par definitivno može da bude uzor mladim ljudima kada je u pitanju vođenje uspešne karijere ali i obrazovanje koje je daleko potrebno čak i ako se ne planirate u potpunosti baviti onim što ste studirali.

Mlade zvezde u usponu

Iako među mladim ljudima na estradi vlada nezainteresovanost za fakultetsko obrazovanje, postoje izuzeci koji pokazuju kako je ovaj papir ipak jedan od najpotrebnijih. U ovu grupu spada i pevačica Nikolija koja uvek ističe kako je mama, takođe deo estrade, uvek govorila kako je obrazovanje jako bitno. Sa završenim studijama Međunarodnog biznisa u Grčkoj, sigurno je naučila ponešto što može da iskoristi u svom poslu. Dajana Penezić se odlučila za studije medicine koje je i završila. Danas radi kao zdravstveni radnik i u potpunosti se odrekla estradne karijere kako bi se posvetila nauci i onome što je više privlači.

Inspiracija za duplo studiranje

Jedna od najvećih zvezda na ovom prostoru koja je decenijama prisutna na regionalnoj sceni, Neda Ukraden, spada među najobrazovanije na estradi sa završena dva fakulteta. Ova pevačica je završila engleski jezik na Filološkom fakultetu i Pravni fakultet te je tako spojila svoje dve velike ljubavi pre no što se u potpunosti posvetila pevanju i muzičkoj karijeri. Jezici su dosta popularni među poznatim ličnostima te su ovi fakulteti i kursevi jezika postali popularni među fanovima pojedinih estradnih zvezda. Upravo zato mnogi od njih preporučuju učenje nemačkog jezika kao jednu od zanimljivih profesija kojom možete da se bavite. Ovo korisno i lepo zanimanje može da bude pravi odabir za vas i profesija u kojoj ćete pronaći karijeru.

Muzičko obrazovanje

Iako nikome sa estrade ne bi bilo zamereno da nema muzičko obrazovanje ili da ne ume da svira nijedan instrument, postoji veliki broj estradnih zvezda koje su se školovale upravo u ovoj sferi. Jedan od njih koji ističe koliko mu je ovo obrazovanje pomoglo u svim aspektima karijere je svakako Željko Joksimović koji je studirao na Fakultetu muzičkih umetnosti i može da se pohvali činjenicom da ume da svira četrnaest instrumenata.

Pored njega, Leontina Vukomanović je takođe završila ovaj fakultet i ne čudi činjenica da je jedna od vodećih dama na domaćoj muzičkoj sceni koja se razume u ovaj posao. Obrazovanje joj je donelo i mnogo uspeha sa njenim dečijim horom i uspesi se samo nižu.

Obrazovanje domaćih estradnih zvezda može da bude prava inspiracija i svetla tačka u vremenu kada treba ceniti obrazovanje i trud.

Foto: Pixabay / congerdesign

Prijava na newsletter

Pročitajte još: