Stranci se najčešće zapošljavaju u Beogradu, a četvrtina njih čine žene

Tokom prethodne godine u Srbiji se zaposlilo preko 11.000 stranih lica, a najviše iz Kine, Rusije, Italije, Makedonije i Crne Gore.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od početka prethodne godine izdato je čak 11.741 radna dozvola strancima u Srbiji, a čak četvrtina njih zaposlila se kod poslodavaca u Beogradu. Takođe, NSZ javlja da stranci najčešće poseduju srednju stručnu spremu.

Osim u Beogradu, stranci se zapošljavaju i u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu, a među njima najviše ima državljana Kine, Rusije, Italije, Makedonije i Crne Gore. Interesantna je činjenica da, po najnovijim statistikama, svaka četvrta radna dozvola pripada ženama iz stranih država.

Radne dozvole za državljane Srbije

Kada su u pitanju državljani Srbije, najveće interesovanje za njihovo zapošljavanje pokazuju susedne zemlje, Hrvatska i Crna Gora. Kako navodi NSZ, uglavnom je reč o sezonskim poslovima u turizmu. Sledeće po redu su Slovenija i Nemačka, gde se zapošljavaju uglavnom vozači, ali i medicinske sestre opšteg i pedijatrijskog smera.

U istom periodu se po prijavama stranih poslodavaca, a posredovanjem Nacionalne službe za zapošljavanje, u inostranstvu zaposlilo 93 lica. Takođe, posao u inostranstvu našlo je još 106 državljana Srbije preko projekta “Triple Win”, koji je nastao u saradnji GIZ, NSZ i Nemačke savezne agencije za rad.

Tokom prethodne godine, čak 351 ljudi iz Srbije samostalno je našlo poslodavca u Nemačkoj na poslovima zdravstvene nege i potpisao ugovor o radu, kojem su posredovale nacionalne službe za zapošljavanje iz obe države.

Izvor: Blic

Izvor fotografije: Pixabay, Free-Photos

Prijava na newsletter

Pročitajte još: