Gde pronaći podršku za startap?

Kako smatraju poznavaoci, startap firme mogu da pomognu da naša zemlja postane i startap centar Balkana.

U Srbiji posluje oko 200 startap kompanija, od čega je 71% u Beogradu, a 17% u Novom Sadu. Prošle godine je u njih uloženo 70 miliona evra. Kako smatraju poznavaoci, ove firme mogu da pomognu da naša zemlja postane i startap centar Balkana. Za postizanje ovog cilja mora se raditi na unapređenju razvoja ekosistema, privlačenju investitora i razvoju preduzetničke svesti.

Gde pronaći podršku?

Ukoliko se odluče za državne programe podrške, startapi mogu da konkurišu preko Razvojne agencije Srbije i Fonda za inovacionu delatnost, kroz konkurse koji se raspisuju u različitim periodima godine, u skladu sa merama podrške za IT preduzetništvo i startap projekte. Međutim, sve više njih se odlučuje za investicione fondove koji non-stop imaju otvorene konkurse – što za kredite, što za bespovratna sredstva. Putem njih startapovi mogu da konkurišu za različite oblike finansiranja. U znatno manjoj meri dostupni su i mikrokrediti za početnike u biznisu, koje odobravaju pojedine banke.

“Svaki investicioni fond ima svoja pravila, ali jedan od uslova koji većina investitora traži da bi startap dobio investiciju jeste dokaz sa tržišta da je proizvod ili usluga koju razvijaju nekome potreban. Pritom se ne misli samo na analitiku i istraživanja, već na konkretnu tražnju, a najbolje je ako već imaju makar jednog kupca. Drugi uslov je postojanje malog tima, od dva do šest ljudi, a treći da startap razvija proizvod koji može da se proda na velikom tržištu, jer fondovi preduzetničkog kapitala prilikom ulaganja u takve kompanije očekuju da im se investicija vrati, odnosno uveća, od 50 do 100 puta, u roku od pet do sedam godina”, objašnjava  Nebojša Lazić, jedan od IT investitora u Srbiji i regionu.

Od januara 2017. u Srbiji radi i prvi privatni investicioni fond za startape ICT Hub Ventures, vredan milion evra. Osnovala su ga sedmorica domaćih biznismena. Osim finansijskog dela, fond omogućava i različite programe pomoći, edukaciju, kao i povezivanje sa industrijom i potencijalnim investitorima.

Važna mentorska podrška

Mnoga istraživanja su pokazala da je startapima izuzetno važna i mentorska podrška. To se odnosi na znanje koje mogu da im prenesu iskusnije kolege i konsultanti. Oni im pomažu i kontaktima, tako da uz pomoć svih ovih faktora dolaze do uspešnog poslovnog modela. To je jedan od razloga zašto su tokom poslednjih godina širom Srbije osnovani različiti startap centri, habovi i coworking prostori, koji pomažu mladim firmama da počnu poslovanje pod povoljnijim uslovima i upoznaju prave ljude koji će im pomoći u razvoju biznisa.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay / rawpixel

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: