Dala otkaz i počela da šije!

Zbog rutine i konstantnog dokazivanja, Dragana je  odlučila da napusti posao i da počne da se bavi kreiranjem neobičnih torbi sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira.

Dragana Stojadinović (43) diplomirala je na preradi drveta na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Počela je da se bavi projektovanjem nameštaja i enterijera i u toj oblasti se zadržala 15 godina. Zbog rutine i konstantnog dokazivanja odlučila je da napusti posao i da počne da se bavi kreiranjem  neobičnih torbi sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira.

“Godinu dana pre nego što sam dala otkaz, palo mi je na pamet da počnem da pravim kuglofe od suvih smokava i drugog voća i vranca iz manastira Tvrdoš, da prodajem sir škripavac i da sve to lepo upakujem. Zamislila sam da je idealan grad za moju suvenirnicu Trebinje! Bila mi je muka od Beograda, buke, gužve i želela sam da počnem miran život u četrdesetoj godini. Otišla sam na jug, u Trebinje, provela tamo nekoliko dana i videla da ipak ta vrsta luksuznih proizvoda ne bi imala kupca, pa sam prešla na drugi plan”, počinje temu Dragana za Priče sa dušom.

Krenula od nule

Nakon što se vratila u Beograd, upisala je kurs šivenja i krenula od nule. Kao zaljubljenik u Srbiju, počela je da promoviše tradiciju i umetnost, a pre svega baštinu srednjovekovnih manastira – Dečana, Sopoćana, Žiče, Mileševe i drugih. 

“Školu šivenja sam lako savladala, lepo mi je išlo, pogotovo što sam zbog inženjerskog posla izuzetno pedantna. Većina mojih drugarica takođe su kreativne i bave se ručnim radom, tako da sam imala i njihovu podršku. Iako sam kurs upisala da bih šila za sebe, ispostavilo se da to mogu da pretvorim u posao, pa sam pomislila da bi bilo super da ornamentiku naših manastira spojim sa torbama i predstavim ih na taj način”, nastavlja Stojadinovićeva. 

Za materijale je izabrala kožu i tekstil, a drvene ručke pravi stolar. U ponudi ima ženske torbe, kožnu galanteriju, torbice za vino. Od navake, šivenja do prodaje – sve radi sama. Njena radionica Dar DD nalazi se na Čukaričkoj padini.

Izvor i foto: Priče sa dušom

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: