Pomoću prerade proizvoda do dodate vrednosti

Ovaj projekat će pomoći škotskim poljoprivrednicima da njihova osnovna proizvodnja povrća bude efikasnija, sa manje otpada i time profitabilnija.

 

Povrtari danas žele da udovolje zahtevnom tržištu, u kom povrće zauzima sve važnije mesto. Sa jedne strane, tu je briga o zdravlju, a sa druge sve jači uticaj veganskog pokreta na način ishrane. Osim toga, zbog intenzivne proizvodnje, sve je više povrća koje ne nalazi kupce u svežem stanju, pa poljoprivredni proizvođači generalno traže načine da pomoću prerade proizvodima daju dodatu vrednost. Upravo tako su škotski inovatori došli na ideju da naprave čips naprave od brokolija.

Više od 50.000 kesica već na policama

U centralnoj Škotskoj udružilo se šest poljoprivrednika, koji će proizvoditi čips od ovog zdravog povrća, koje nije baš popularno među decom, piše The Press and Journal. Odvojili čak dva miliona funti kako bi se njihov proizvod našao u centru pažnje u budućnosti. Na tržište su ga lansirali prošle godine, a više od 50.000 kesica već je na policama nekoliko odabranih prodavnica. Ovaj čips potpuno je veganski, bez glutena, sa manjim udelom zasićenih masti. Dolaze u različitim ukusima i imaju samo 100 kalorija po pakovanju. Ovaj projekat će pomoći škotskim poljoprivrednicima da njihova osnovna proizvodnja povrća bude efikasnija, sa manje otpada i time profitabilnija.

Kako nastaje čips od brokolija?

Čips od brokolija sadrži najviše vode (89% na 100 grama). Komercijalni direktor kompanije Grovers Garden, Alan Valas, kaže da sveži brokoli prerađuju u hrskave pelete i mešaju sa drugim sirovinama, kao što su pahuljice od krompira i krompirov skrob, repičino ulje i vlakna graška. Tako čips trenutno sadrži 29% brokolija, a cilj im je da do juna dođu do 40% brokola. Proces prženja traje samo osam sekundi, a potrošači su pozitivno prihvatili ovaj proizvod. Čips od brokolija dolazi u četiri ukusa – običan, čili, sa sirom i čips sa kiselom pavlakom i vlašcem.

Izvor: Agroklub

Foto: Facebook / Growers Garden

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: